מכירים את התרחיש הבא? ברצונכם לבנות אתר ולו מערכת ניהול תוכן שתספק מענה לכל הצרכים שלכם. אולם לשאלה: מה אתם מעדיפים – מערכת ניהול המבוססת על קוד פתוח או על קוד סגור, אינכם יכולים לתת מענה. מה עושים? ואיך מחליטים?
אם אינכם באמת אנשים טכניים אשר מבינים בתחום מערכות קוד פתוח - קוד סגור, אל לכם להיות מאוימים. רבים האנשים שנמצאים בנעליים שלכם בדיוק ולמעשה, אתם יכולים לנשום לרווחה, זו לא תורה מסיני, ההבדלים בין מערכות קוד פתוח לקוד סגור די פשוטים. כדי להכריע בין שתי האפשרויות עליכם פשוט להכיר את היתרונות והחסרונות ולבחור באפשרות הטובה ביותר בהתאם לאופיו של העסק והמטרות שלו. בסופו של יום, בסוגיה זו אין נכון לא נכון ועליכם לבנות אתר ידידותי שייתן את המענה המושלם לכם ולמשתמשים.
מהו קוד פתוח?
כשמן כן הן, מערכות ניהול בקוד פתוח הנן זמינות לציבור הרחב וניתן לשתף אותן ואף לשנות את עיצובן המקורי ללא תשלום. כלומר התוכנה זמינה למפתחים בצורתה הבסיסית והם יכולים לפתח אותה מכל מקום בעולם ובאיזו דרך שהם רוצים. המשמעות היא כי התוכנה משתפרת עם הזמן ואפשרויות השימוש בה הנן כמעט בלתי מוגבלות.
בעזרת מערכות קוד פתוח ניתן לבנות אתרים מתקדמים במיוחד, המתאימים למנועי החיפוש וקל להנגיש אותם. כמו כן בעזרת קיומן של תבניות וערכות עיצוב אפשר להקים אתר בכמה שעות בודדות בלבד, שגם זהו יתרון. לסיכום אם שמעתם על היתרונות של בניית אתרי וורד-פרס המבוססים על מערכת קוד פתוח והתלבטתם אם זהו הפתרון הנכון עבורכם, הרשו לנו לומר כי זו אפשרות שיש לשקול. החיסרון: מערכות אלו פתוחות לכולם וכתוצאה מכך הן יותר חשופות ופגיעות למפתחים "סוררים".
אוקי. ומהו קוד סגור?
מערכת ניהול קוד סגור אפשר להגדיר כתוכנת מקור אשר אינה פתוחה לשימוש ציבורי או לביצוע שינויים כלשהם, למעשה למשתמשים במערכת אין כל גישה לקוד. במונחים פשוטים, מדובר בהיפך המוחלט של מערכות קוד פתוח וזהו גם ההבדל המהותי בין שתי האפשרויות.
במערכות אלו משתמשים לרוב עסקים אשר רוצים להגן על המותג שלהם, לקבל עליו שליטה מוחלטת וליצור חוויית משתמש ייחודית למשתמשים. לעומת המודל הפתוח, המודל הסגור מקשה על ביצוע שינויים וזהו גם חסרונו העיקרי, שכן באיזשהו מקום הוא מונע קדמה והתפתחות. לכן כאשר קצב השינויים של המוצר הנו גבוה, קוד פתוח יהיה אפשרות טובה יותר. לעומת זאת עבור מוצרי נישה או מוצרים הפונים לפלח מצומצם יותר של השוק, יש יתרון דווקא למודל הסגור.
אז איך בוחרים?
בדרך כלל את ההבדלים ניתן לצמצם לכמה משתנים עיקריים והם: עלויות, שרות, פונקציונליות, חדשנות ואבטחה. ישנם יתרונות וחסרונות לכל סוג לכן קיימת חשיבות רבה לצרכים אישיים של העסק ומטרותיו ולבחינת סדר העדיפויות ביחס למשתנים הנ"ל. כאשר אתם מבינים את הצרכים שלכם תוכלו גם להבין מתי עליכם להשתמש בקוד פתוח ומתי הפתרון הטוב ביותר יהיה דווקא קוד סגור. ואם עדיין אינכם מגדירים את עצמכם כאנשים טכניים, תמיד תוכלו להיעזר בהמלצתה של חברה מקצועית לבניית אתרים.